În ziua de azi, șoferii care lucrează pe comunitate sunt plătiți cu salariul minim pe economie pe țară în cele mai multe cazuri plus diurnă, o formă de plată oarecum ilegală am putea spune, întrucât la final de lună diurna ajunge să fie mult mai mare decât salariu, un caz destul de ciudat pentru țările UE. Care ar fi o formă corectă de salarizare pentru șoferii profesioniști care lucrează însă pe comunitate?
Plata la oră, îndemnizația de cazare și diurna – structura corectă a salariului unui șofer comunitar
Plata la oră – imperios necesară, dar nu la salariul din România, ci la salariile țărilor tranzitate din Uniunea Europeană. Dacă un șofer lucrează să zicem 3 zile pe Franța, acesta ar trebui să fie plătit la oră, la salariul francez. A muncit prima zi 11 ore, 11 ore să-i fie plătite ca oricărui șofer francez. A doua zi a muncit 14 ore, 14 ore să-i fie plătite la oră cu salariul francez și ideea cred că a-ți prins-o.
Îndemnizația de cazare – se acordă de obicei în țări civilizate precum Franța, Anglia, Olanda, și este în cuantum de 50 de euro pentru fiecare seară pe care șoferul o doarme pe cabină. Așa mi se pare corect, așa arată respectul față de angajat, așa arată normalitatea. Dormitul pe cabină nu este confortabil, dar este o necesitate în această meserie și drept urmare, trebuie plătită corespunzător.
Diurna – diurna reprezintă banii șoferului cu care să-și cumpere de mâncare, nicidecum o formă mascată de salarizare cum este în ziua de azi. Diurna reprezintă banii cu care șoferul să-și spele hainele, să facă duș, întrucât toate aceste facilități costă. O diurnă corectă pentru un șofer profesionist care face comunitate în ziua de azi, ținând cont de costurile care sunt în Europa, ar fi undeva la 100 de euro pe zi.
Daca e sa pui plata la ora ,patronul romin nu ti plateste tot programul de 11 ore cum zici
Zice ca ai stat si ai asteptat in parcare la incarcare sau descarcare si nu ti pmateste orele pe care le pierzi
Eu cred ca tot mai bine e salariu la zi dat sa fie minim macar de 110 euro
Parerea mea