Acasă Colțul camionagiilor Cât de „inteligente” sunt de fapt tahografele de ultimă generație

Cât de „inteligente” sunt de fapt tahografele de ultimă generație

308
0

Lumea transporturilor se schimbă constant, tehnologia își face simțită prezența nu doar în camioanele cu care se transportă mărfurile, dar și în sfera siguranței, respectiv în sfera tahografelor digitale. În linii mari, tahograful a fost inventat pentru a spori gradul de siguranță în momentul efectuării transportului, limitând durata de conducere și de muncă a șoferului profesionist.

Fără un tahograf instalat, camioanele ar circula probabil cum circulă astăzi camionetele de 3.5 tone, câte 20 de ore pe zi fără oprire, ceea ce este mai mult decât periculos atât pentru șofer cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Astăzi însă avem un nou tip de tahograf, considerat inteligent. Întrebarea de bază este cât de inteligent este și ce anume știe să facă?

Cât de „inteligente” sunt de fapt tahografele de ultimă generație

Inteligența noilor modele de tahografe se leagă de două aspecte:

  1. GNSS – un modul GPS care înregistrează automat locația camionului la începutul și sfârșitul perioadei de serviciu, dar și o dată la 3 ore de conducere.
  2. DSRC – un modul cu ajutorul căruia autoritățile de control pot verifica timpii de conducere și odihnă înregistrați de aparatul tahograf de la distanță, din mers, fără să mai fie nevoite să oprească vehiculul.

După cum putem vedea, sunt îmbunătățiri tehnologice menite atât să sporească siguranța în trafic dar și să elimine timpii morți cauzate de controale pentru șoferii profesioniști care sunt în regulă cu tahograful.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.