Este destul de dificil să alegi în ziua de azi o școală de șoferi, mai ales atunci când vine vorba despre categoriile grele, unde oricum se fac mai puține ore de conducere ca la categoria B. O medie dacă o putem intui, ar fi undeva la 10 ore de conducere cu camionul și vreo 5 ore de conducere cu remorca. Puțin, mult prea puțin, însă în România se merge pe ideea de a face mai întâi școala, a avea diploma, abia apoi ne apucăm să deschidem cartea să învățăm.
Cum alegem școala de șoferi pentru categoriile C, CE – Sfaturi utile
- Interesează-te de rata de promovabilitate la prima examinare – de cele mai multe ori acest procent ne spune cât de serioasă este o școală de șoferi și cât de buni sunt instructorii care sunt angajați în cadrul ei. Aceste statistici sunt publice și pot fi descărcate de pe DRPCIV.RO, există acolo un document cu această promovabilitate pentru toate școlile din țară.
- Întreabă dacă este timp pentru ore de conducere suplimentare – după cum spuneam mai sus, școala de șoferi pentru categorii grele se face în România pe repede înainte. Întreabă dacă este timp pentru ore suplimentare plătite evident de tine. Mai bine faci ore suplimentare și te simți sigur pe tine decât să pici examenul de 10 ori. E o investiție în tine.
- Vezi dacă au camioanele bine întreținute din punct de vedere tehnic – în ziua de azi numai cine nu vrea nu-și deschide o școală de șoferi. Și mulți care fac acest pas merg pe ideea să cumpere niște vehicule cât mai ieftine. Evident, cât mai ieftin nu înseamnă și bun, multe școli de șoferi neglijează acest aspect al camioanelor bine întreținute. Și încearcă să cauți o școală care are ansamblu cap tractor + semiremorcă.
- Nu pleca urechea la cel mai mic preț de pe piață, vei avea surprize – cel mai mic preț întotdeauna ascunde ceva. Ori o minciună și la final de școală vei constata că nu a fost chiar cel mai mic preț, ori incompetență. Atunci când nu ai elevi, când nu știi să pregătești elevii, nu vei mai avea parte de recomandări și singura ta soluție va fi să scazi prețul școlii.
- Ai grijă la instructorul auto – dacă este genul de om care jignește elevii sau care-i stresează prin limbaj și comportament mai mult decât sunt ei stresați de școala în sine, mai bine cauți altă școală de șoferi pentru că mai mult ca sigur nu vei reuși să înveți mai nimic în acest mod. Elevul are nevoie de liniște și de siguranță în timpul orelor.