Acasă Informații Utile Poți transporta copilul în brațe când ești în mașină?

Poți transporta copilul în brațe când ești în mașină?

93
0

Una dintre cele mai mari probleme ale traficului din România se leagă de modul în care unii părinți aleg să-și transporte copiii atunci când merg cu mașina, fie că ei sunt cei care conduc și-i pun pe scaunul din față, fie că stau în dreapta și își țin copiii în brațe.

Din păcate, ambele forme de transport pentru copii sunt ilegale în România și pe lângă amenzile destul de mari pe care părinții le pot primi, aceștia riscă lovituri destul de serioase pentru copii în caz de accident. Pentru a putea transporta un copil pe scaunul din dreapta, conform legii, acesta trebuie să aibă minim 12 ani și 1.5 metri înălțime.

Ce spune exact legea? Avem Codul Rutier, Articolul 97

(1) Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălțimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranță adaptate greutății şi dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reținere omologate.

(2) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ținuți în brațe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice.

(3) Se interzice conducătorilor de autovehicule, precum şi persoanelor care ocupă scaunul din faţă să tina în brațe animale în timpul deplasării pe drumurile publice.

Așadar, articolul 97, alineatul 2 ne spune foarte clar că nu se pot transporta copiii pe scaunul din față nici dacă sunt ținuți în brațe de părinți. Și este foarte logic să fie așa, copiii trebuie să poarte la rândul lor centurile de siguranță, ori să fie prinși cu dispozitive speciale omologate pe bancheta din spate.

Transportul condițiilor în alt mod decât cel impus de lege nu denotă doar inconștiență pură din partea unor părinți care cred că lor nu li se poate întâmpla niciodată nimic, dar aceștia riscă și o amendă destul de mare din partea Poliției, cuprinsă între 660 și 825 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.