Acasă Colțul camionagiilor Cât costă atestatele profesionale de transport marfă în 2024 – CPI și...

Cât costă atestatele profesionale de transport marfă în 2024 – CPI și CPC

108
0

Atestatele profesionale CPI și CPC sunt absolut necesare șoferilor profesioniști pentru a-și putea practica meseria atât în România cât și în străinătate. Aceste atestate sunt valabile maxim 5 ani, după care începe circul cu examenele pentru reînnoire, un circ existent doar pe meleagurile din România. În țările normale la cap, considerate civilizate, examenele au fost eliminate demult, șoferii fiind nevoiți să urmeze niște cursuri cu prezență obligatorie în momentul reînnoirii. Nici nu vreau să ne imaginăm ce circ ar fi în România dacă pentru fiecare meserie în care oamenii au fost o dată calificați, ar fi necesare examenele periodice. Dar cât mai costă oare aceste atestate de transport marfă CPI și CPC în România?

Cât costă atestatele profesionale de transport marfă în 2024 – CPI și CPC

Atestatul de transport marfă CPI – Certificat de Calificare Profesională Inițială

Atestatul de transport marfă CPI este obligatoriu pentru toți șoferii profesioniști care au obținut permisul de conducere după 9 septembrie 2009 și cel puțin în România este un examen destul de complex. Este compus din trei probe: un test grilă, un test cu studii de caz și o evaluare practică. Nu este un examen foarte complicat dar nici foarte simplu.

Examenul de tip grilă are la bază 100 de întrebări cu multiple variante de răspuns. Pentru promovare elevii trebuie să răspundă corect la minim 70 dintre acestea. Al doilea examen sunt studiile de caz. Elevul primește de rezolvat 6 studii de caz cu 20 subpuncte, iar pentru promovare acesta trebuie să răspundă corect la minim 14 subpuncte. Proba practică presupune conducerea camionului în afara localității, pe drumuri express, nimic complicat nici în acest caz.

Costul atestatului CPI este de aproximativ 600 RON, plus sau minus, în funcție de localitatea în care se susține examenul și de centrul de pregătire profesională. În București prețurile sunt întotdeauna mai mari.

Atestatul de transport marfă CPC – Certificat de Calificare Profesională Continuă

Atestatul de transport CPC este obligatoriu pentru cei care au obținut permisul de conducere categoriile C sau D înainte de 9 septembrie 2009, dar și pentru șoferii profesioniști care se prezintă la reînnoirea atestatului CPI. Atestatul CPC presupune o singură probă de tip test grilă, cu 100 de întrebări care au 4 variante de răspuns fiecare (doar una este corectă). Pentru ca elevul să fie considerat admis, acesta trebuie să răspundă corect la minim 70 dintre întrebări.

Costul atestatului CPC este undeva la 300 de lei, plus sau minus, în funcție de localitatea în care se susține examenul și de centrul de pregătire profesională. În București prețurile sunt întotdeauna mai mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.