Acasă Colțul camionagiilor Atestatul de transport marfă CPI – procedura de obținere 2024

Atestatul de transport marfă CPI – procedura de obținere 2024

93
0

Șoferii profesioniști au nevoie de atestatul de transport marfă CPI pentru a se putea angaja, pentru a putea profesa. Din păcate, simpla obținere a permisului de conducere categoriile C, CE nu este suficient pentru a lucra drept șofer profesionist în România sau Uniunea Europeană. Atestatul pentru transport marfă CPI (Certificat de Calificare Profesională Inițială) nu este foarte greu de obținut, însă are la bază câteva examene destul de stresante.

Atestatul de transport marfă CPI – procedura de obținere 2024

 1. Înscrierea la cursurile pentru obținerea atestatului de transport marfă CPI

Înscrierea se efectuează în orice școală de șoferi agreată ARR pentru cursuri CPI. De obicei, sunt cele mai mari școli de șoferi din fiecare județ în parte, dacă nu există centre dedicate pregătirii profesionale pentru șoferii profesioniști. Pentru înscriere, sunt necesare următoarele documente: actul de identitate, permisul de conducere minim categoria C sau D, alături de taxa de examinare ARR în valoare de 67 de lei, pe care o puteți achita online sau la Poștă. Costul total al acestui curs este undeva la 600 RON, plus minus în funcție de orașul în care urmați acest curs. În București va fi mai scump.

 1. Examinarea pentru atestatul de transport marfă CPI

Examinarea pentru acest curs este destul de stresantă, în primul rând din cauza faptului că examenul se dă o singură dată pe lună, într-o sâmbătă, conform programatorului ARR. Dacă pici examenul, trebuie să aștepți o lună pentru a putea da din nou. Examenul propriu-zis constă în trei probe, după cum urmează:

 • Test grilă – 100 de întrebări cu câte 4 variante de răspuns fiecare, din care doar una singură corectă. Elevul are la dispoziție maxim 2 ore pentru a finaliza acest examen.
 • Studii de caz – 6 la număr, cu 20 de subpuncte. Elevul trebuie să răspundă corect la 14 dintre aceste subpuncte pentru a putea fi admis. Timpul de lucru pentru aceste studii de caz este de asemenea de alte 2 ore.
 • Proba Practică – o probă ce vizează conducerea camionului pe bază de reguli de siguranță. Proba durează aproximativ 60 de minute teoretic, practic însă este puțin peste 30 de minute.
 1. Eliberarea atestatului de transport marfă CPI

După promovarea examenului pentru atestatului CPI (toate cele trei probe), cursantul trebuie să meargă la ARR unde trebuie să depună documentele pentru eliberarea atestatului CPI. Documentele necesare eliberării atestatului CPI sunt:

 • Cerere – se găsește la sediul ARR, trebuie doar completată
 • Copie după actul de identitate
 • Copie după permisul de conducere
 • Chitanța de 64 RON pentru eliberarea atestatului CPI
 • O fotografie 25 x 32 mm

După depunerea documentelor, instituția are la dispoziție undeva la 2 săptămâni pentru a pregăti cardul cu atestatul CPI, valabil 5 ani. În mod normal, durează mai puțin de 2 săptămâni eliberarea acestuia, absolventul viind nevoit să meargă personal după el la sediul ARR la care a depus documentația pentru eliberare, din păcate nu se trimite prin poștă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.