Acasă Colțul camionagiilor Care sunt cele mai grave consecințe pentru utilizarea magnetului?

Care sunt cele mai grave consecințe pentru utilizarea magnetului?

105
0

Utilizarea magnetului de către șoferii profesioniști pe teritoriul României a devenit din păcate o normalitate. Care să fie oare motivele? Lipsa opțiunilor atunci când vine vorba despre schimbarea locului de muncă, în cazurile în care aceștia sunt „obligați” de patroni să facă ilegalități, alături de timpii de încărcare și descărcare pe care firmele de transport trebuie să-i suporte din pricina faptului că nu sunt capabile să-și negocieze cum trebuie contractele. Unul dintre lucrurile la care nu prea se gândesc cei care folosesc magnetul se leagă de consecințele grave care pot apărea…

Care sunt cele mai grave consecințe pentru utilizarea magnetului?

  1. Îndatorarea cu sume colosale la bugetul de stat – majoritatea patronilor din România obligă șoferii să pună magnetul, ori să circule cu alt card, pe motiv că în caz de ceva, plătește firma amenda. Amenda în acest caz este de 9000 de lei, în cazul în care nu se achită în 14 zile. Dacă firma nu achită amenda ce face șoferul? De unde scoate 9000 de lei? Sunt multe cazuri în care firmele de transport au preferat să concedieze angajații în loc să le plătească amenzile din partea ISCTR.
  2. Oboseala cronică poate pune sănătatea în pericol – uneori parcă nu ar fi suficient că perioada zilnică de serviciu a unui șofer profesionist, este de 15 ore. Dacă se folosește magnetul, în cât se va duce? În 20 de ore? 24 de ore? De ce șoferii profesioniști trebuie să se transforme în niște roboți și să muncească non stop doar pentru a umple patronii de bani? Oboseala se acumulează în timp și este un aspect de care nimeni nu prea ține cont. Oboseala este periculoasă pentru sănătate mai ales în România unde dacă nu mai poți să muncești, ești aruncat la gunoi ca o măsea stricată.
  3. În cazul unui accident soldat cu victime, șoferul merge la închisoare – un aspect pe care patronii „uită” să-l spună șoferilor atunci când îi șantajează să folosească magnetul, este faptul că în caz de accident soldat cu victime, ori cu decese, șoferul va merge la închisoare. Instanța de judecată va considera magnetul drept o circumstanță agravantă și pedeapsa cu suspendare nu va mai fi posibilă. Merită oare să-ți riști libertatea pentru un patron care oricum nu te respectă, pentru că dacă te-ar respecta nu te-ar șantaja cu acest magnet?

Acum, să tragă fiecare concluzia și să spună dacă merită sau nu să folosească magnetul, telecomanda, alte carduri pentru a umple pe alții de bani. Riscurile sunt mult prea mari și din păcate amenzile ISCTR nu sunt suficiente pentru a stopa acest fenomen.

O soluție mai bună ar fi anularea licenței de transport pentru companiile depistate cu ilegalități legate de timpii de conducere și repaus, pentru că oricum este mai mult decât evident că deși șoferul este răspunzător de transportul din A în B, nu pune el magnetul de la sine, nu are niciun interes. Firma să fie cea trasă la răspundere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.