Home Colțul camionagiilor Cât de legală este plata șoferilor profesioniști de pe comunitate cu diurnă...

Cât de legală este plata șoferilor profesioniști de pe comunitate cu diurnă în loc de salariu?

220
0

O întrebare destul de bună pentru singura țară din Uniunea Europeană în care salariul unui șofer profesionist este mai mic decât diurna primită. Este mai mult decât evident faptul că diurna a devenit o metodă de salarizare mascată pe meleagurile noastre, din cauza nivelului foarte ridicat de taxare a salariilor din România, care ajunge la 42.8%. Evident, nimeni nu vrea să-și dea jumătate din salariu la stat, statul neoferindu-i niciodată ceva la schimb.

În acest moment, diurna neimpozabilă a fost limitată la cuantumul a 3 salarii de încadrare. Deci dacă un patron vrea să dea șoferului o diurnă de 100 de euro / zi, acesta trebuie să treacă în contract șoferului un salariu de 5100 RON brut.

Este o situație de compromis apărută în urma scandalului din urmă cu câțiva ani, când cei de la ANAF au dorit să impoziteze retroactiv veniturile șoferilor profesioniști, considerând diurna metodă de plată, deci musai să dea aproape jumătate din valoarea ei la stat, pe 5 ani în urmă.

Astfel, după acel scandal monstru, s-a ajuns la această soluție de compromis, prin care statul primește ceva de ciugulit suplimentar prin creșterea salariului de încadrare, iar șoferii evită în continuare să plătească aproape jumătate din ce câștigă, la stat.

Evident, plata cu diurna în loc de salariu, nu este deloc legală și din păcate nici nu se va schimba ceva în România pe viitor din moment ce taxele pe salarii nu au de gând să scadă. Toată lumea ar vrea să cotizeze la stat, să aibă o pensie asigurată, însă nu în modul „japcă pe față” cum este acum, când angajații dau aproape jumătate din ce câștigă la impozit, CAS și CASS. Taxele pe salarii trebuie scăzute pentru că altfel, evaziunea fiscală va crește și se vor inventa tot felul de metode de plată la gri, prin care oamenii să nu plătească la stat tot ce trebuie.

România ar trebui să aibă un nivel de taxare european, unde angajatului i se reține maxim 30% din ce câștigă. În România din păcate, datorită faptului că 4 milioane de salariați de la privat trebuie să țină toată țara în spinare, inclusiv 2 milioane de pensionar și 1.5 milioane de bugetari plini de salarii nesimțite, tichete de vacanță, sporuri care mai de care mai ireale, nivelul de taxare nu poate fi mai jos de japcă. Dacă mai punem la socoteală și faptul că oamenii plătesc TVA la tot ce cumpără cu cei 50% bani rămași din salarii, aceștia ajung să dea la stat aproape toți banii pe care-i câștigă în România.

Știu, mulți dintre voi veți spune că în toate țările se plătesc taxe, că există alte țări din UE precum Germania care impozitează cam la fel. Corect, dar una e să rămâi cu jumătate de salariu adică 1500 de euro, cu care poți să trăiești în Germania, și alta e să rămâi cu 380 de euro după taxe în România, o țară cu prețuri cam la fel ca Germania.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here