Visul multor tineri pentru a scăpa de viața plină de neajunsuri este să devină șoferi profesioniști pe comunitate, întrucât sunt atrași de salarizarea care uneori poate să treacă lejer de 3000 de euro pe lună, în funcție de ansamblul condus.
În realitate, această meserie nu este ceea ce pare și în cele ce urmează vom discuta despre cel mai importante aspect descurajant, legat de meseria de șofer profesionist pe comunitate.
Șofer profesionist pe comunitate – cel mai descurajant aspect
Firmele românești de transport dau țeapă cu banii
În loc de 3000 + euro pe lună, este foarte posibil ca șoferii să-și ia o mare țeapă, neseriozitatea firmelor românești este ceva unic pe mapamond. De fapt nu cred că mai poate fi vorba doar despre neseriozitate, ci mai de grabă despre furt.
Pe măsură ce prețurile din transport au început să scadă, companiile românești de transport au început să ciupească din ce în ce veniturile salariale ale șoferilor, invocând tot felul de aberații, precum consum crescut de combustibil, întârzieri la încărcare sau descărcare, oglinzi sparte și așa mai departe.
Așadar, pe lângă faptul că firmele românești care acceptă șoferi profesioniști începători îi discriminează la angajare oferindu-le un salariu mult mai mic, este posibil ca acești să nu vadă banii deloc, ori să-i vadă ciuntiți.
Va fi foarte dificil pentru un șofer începător să-și găsească o firmă care să fie cât de cât serioasă atunci când vine vorba despre salarizare, care să se țină de cuvânt la final de lună.
Țeapa cu banii pentru ultima lună muncită
Un alt aspect îngrijorător legat de firmele de transport românești este că s-au obișnuit să nu mai dea banii șoferilor pe ultima lună lucrată atunci când aceștia pleacă din companie.
De ce se întâmplă acest lucru? Ei bine sunt mai multe cauze, pornind de la lipsa sindicatelor desinate șoferilor profesioniști care să le apere drepturile și terminând cu legislația favorabilă furtului din România.
Șoferilor care le sunt furați ultimii bani nu se consideră furt, aceștia trebuie să se judece prin tribunale 4-5 ani cu firma de transport doar pentru a-și recupera banii munciți corect și cinstit.
Din păcat acesta este cel mai descurajant aspect legat de munca pe comunitate, pe contract românesc. Șoferii profesioniști începători ar trebui să încerce să-și găsească de muncă în străinătate unde nu sunt nici discriminați la salarizare, nu sunt păcăliți nici cu banii care li se cuvin la final de lună.