Am discutat în articolul trecut despre procedura înmatriculării unui autovehicul second hand cumpărat dintr-o țară membră UE. Acum vom discuta despre cealaltă bătaie de cap cu care românii se confruntă atunci când vine vorba despre achiziționarea unui autoturism, procedeul de vânzare cumpărare al unui autovehicul înmatriculat deja în România. Pașii sunt alții deși instituțiile pe la care trebuie să faci potecă sunt cam aceleași. Birocrația este aceeași, la fel de multă și mai ales stupidă. Haideți să vedem care sunt pașii procedeului de vânzare-cumpărare al unui autoturism deja înscris în România…
Care este procedeul de vânzare cumpărare al unui autoturism deja înscris în circulație
- Completarea contractului de vânzare-cumpărare
- Completarea fișei de înmatriculare
- Obținerea certificatului fiscal de la vânzător
- Obținerea dovezii ANAF că taxa nu a fost recuperată
- Luarea în evidență a autoturismului
- Drumul la DRPCIV pentru finalizarea înmatriculării
Haideți să discutăm pe rând despre cei 6 pași așa cum am făcut și în articolul trecut referitor la înmatricularea în circulație a unui autoturism second hand adus din străinătate. Vom lua fiecare pas în parte și vom discuta despre actele necesare și eventual despre potecile pe care trebuie să le faci pe la instituțiile statului.
- Completarea contractului de vânzare-cumpărare
Este primul pas pe care va trebui să-l faceți dacă vreți să cumpărați un autoturism, indiferent de natura acestuia: înmatriculat în România sau nu. Dacă este vorba despre un vânzător persoană fizică se face contract, dacă este vorba despre un dealer, veți primi o factură.
N.B. – Înainte de a completa contractul discutați cu proprietarul despre certificatul fiscal și despre timbrul de mediu. Dacă omul are datorii la stat nu va putea primi certificatul fiscal până nu achită datoriile. De asemenea, dovada achitării timbrului de mediu este imperios necesară. Dacă proprietarul nu vi le poate da, nu vă complicați.
2. Completarea fișei de înmatriculare
Fișa de înmatriculare o puteți cumpăra și completa de la birourile de copiat acte. Tot acolo veți scrie și înstrăinarea pe certificat. Au birourile unelte care să ducă la o scriere citeață și corectă a acelei rubrici. Țineți cont de faptul că aveți 30 de zile la dispoziție de la data înscrisă pe acel talon pentru a finaliza procedurile de transcriere a dreptului de proprietate. Nu vă întindeți mai mult de 30 de zile chiar dacă vă este oroare de cozi… E cu stat la coadă…
3. Obținerea certificatului fiscal de la vânzător
După ce ați făcut contractul de vânzare-cumpărare și după ce ați completat fișa de înmatriculare, după ce ați completat și în certificat cele menționate mai sus, mergeți împreună la Taxe și Impozite locale astfel încât vechiul proprietar să scoată mașina de pe numele lui și să vă dea certificatul fiscal.
4. Obținerea dovezii ANAF că taxa nu a fost recuperată
Vânzătorul trebuie să vă ofere dovada faptului că timbrul de mediu a fost plătit. De la ANAF veți putea lua dovada că acesta nu a fost recuperat. Veți avea nevoie de această dovadă la dosarul final de înmatriculare pe care-l veți depune la DRPCIV. Este un drum în plus pe care din păcate va trebui să-l faceți.
5. Luarea în evidență a autoturismului
După ce ați primit certificatul fiscal, după ce ați primit dovada achitării timbrului de mediu, după ce ați completat înstrăinarea pe talon, mergeți cu fișa de înmatriculare la Taxe și Impozite locale pentru luarea în evidență. Acolo veți primi o ștampilă pe fișa de înmatriculare și veți achita o taxă de înmatriculare de vreo 60 de lei. Tot ce vă mai rămâne de făcut este să mergeți la DRPCIV.
6. Drumul la DRPCIV pentru finalizarea înmatriculării
Înainte să vă apucați să adunați actele pentru dosarul înmatriculării la DRPCIV, trebuie să încheiați asigurare RCA pe minim 6 luni, să aveți ITP valabil. De asemenea, există și o taxă de 37 de lei (pentru certificatul de înmatriculare) pe care va trebui să o achitați pe la poștă sau în contul trezoreriei (nu se mai achită la CEC).
LA DRPCIV, trebuie să depui un dosar care să conțină:
- Cererea de înmatriculare
- Fișa de înmatriculare pe care ai vizat-o la Taxe și Impozite
- Cartea de identitate a mașinii + copie
- Buletinul tău + copie
- ITP valabil
- Asigurarea RCA + Copie
- Chitanțele pentru certificatul de înmatriculare, taxa de înmatriculare și timbrul de mediu
- Contractul de vânzare-cumpărare
- Certificatul de înmatriculare (talonul)
- Plăcuțele de înmatriculare dacă este vorba despre o mașină din alt județ
Cam prin asta trebuie să treci dacă ai de gând să cumperi o mașină înscrisă deja în România. Multă lume spune că procedeul înmatriculării unui autoturism adus din străinătate e mai simplu și sincer să fiu și mie mi se pare pentru că ai de-a face cu o situație mult mai sigură, nu depinzi de vânzător atât de mult. Este într-adevăr un procedeu asemănător trecerii prin Furcile Caudine, dar din păcate, atât timp cât trăim în România, suntem obligați să-l suportăm.