Acasă Colțul camionagiilor Proba practică (traseul) pentru obținerea categoriilor C, CE. Cum să o treci...

Proba practică (traseul) pentru obținerea categoriilor C, CE. Cum să o treci cu brio din prima?

22122
1

Obținerea permisului de șofer profesionist (categoriile C, CE) nu este floare la ureche. Deși mulți dintre voi credeți că dacă aveți permis de conducere categoria B de ani de zile, o să vă descurcați fără probleme și ca șoferi profesioniști, vă înșelați. Examenul teoretic nu este într-adevăr atât de dificil. Este vorba despre un set de 26 de întrebări pentru categoria C (camion) și un alt set de 11 întrebări pentru categoria CE (remorca). Adevăratele probleme apar însă la proba practică unde mulți dintre voi o să constatați că socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg, că a conduce o mașină mică sau chiar o dubă nu este același lucru cu a conduce un ansamblu camion + remorcă ce uneori depășește 15 metri lungime.

Nu vă speriați. Vom aduce în prim plan câteva sfaturi elementare care vă vor ajuta să luați proba din prima, cu brio chiar. Acest lucru este posibil dacă sunteți atenți la câteva aspecte destul de logice, pe care le vom înșirui în cele ce urmează. Sunt sigur că nu veți avea niciodată probleme dacă veți urma aceste mici sfaturi.

Proba practică (traseul) pentru obținerea categoriilor C, CE. Cum să o treci cu brio din prima?

Ca să te descurci cu un camion + remorcă, ai nevoie de MULTE ore de pregătire

Știu că mulți dintre voi aveți impresia că sunteți șoferi buni și că nu aveți nevoie de mai mult de 4-5 ore de conducere pe camion și alte 2-3 ore de pregătire pentru remorcă. Aceasta este greșeala principală pe care o fac majoritatea celor care pică examenul practic pentru obținerea categoriilor grele. Este imposibil să fii apt pentru a conduce pe drumurile publice un ansamblu de 40 Tone în condiții de siguranță deplină cu doar 7-8 ore de pregătire practică.

Trebuie să înțelegi că ai nevoie de siguranță la volan și această siguranță nu se poate obține în doar câteva ore. Examinatorul va vedea dacă ești sau nu stăpân pe tine, așa că investește în tine, în siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. Găsești cu siguranță o școală de șoferi Sector 6, Sector 5 sau unde locuiești tu care să vrea să facă cu tine suficiente ore cât să deprinzi siguranță la volan, siguranță în trafic.

Fii foarte atent la școala de șoferi în cadrul căreia vei efectua pregătirea practică

Sunt de părere că o școală de șoferi București serioasă te va pregăti ca la carte dar trebuie să știi cum să o alegi. Fii foarte atent cele la câteva aspecte, pe care le vom preciza în cele ce urmează.

  • Mergi la școala de șoferi care are timp de tine. E dovadă de respect și profesionalism. În ultimii ani școlile de șoferi sunt din ce în ce mai aglomerate și multe dintre acestea neglijează elevii. Unele vor încerca să te convingă să faci doar 3-4 ore de conducere că „nu ai nevoie de mai multe”, altele te vor programa la ore cu doar câteva zile înainte de examen. Școlile de șoferi în ultimii ani s-au transformat în fabrici de bani care vor să aibă cât mai mulți elevi, ele nu se mai axează pe o pregătire temeinică. Dacă vrei să iei proba practică din prima trebuie să mergi la o școală ce va fi interesată de pregătirea ta mai mult decât numărul elevilor.
  • Mergi la o școală de șoferi care are mașini întreținute. Din păcate, nu toate școlile de șoferi intră în această categorie. Eu de exemplu îmi aduc aminte de camionul pe care am făcut eu orele de conducere, un târș mai bătrân ca mine ce nu voia nici în ruptul capului să intre în viteză. Interesați-vă de starea vehiculelor înainte să vă înscrieți la cursuri. Interesul vostru este să faceți orele cu cât mai puțini nervi și stres, este suficient stresul elevului, nu mai este nevoie și de stresul unui vehicul semi funcțional.
  • Mergi la o școală de șoferi care are instructori respectuoși. Am tot auzit de acei instructori auto care țipă la elevi, care jignesc elevii și eu unul nu sunt de acord cu aceste practici. Or fi funcționat ele pe vremea lui Ceaușescu, dar în ziua de azi cel care plătește un serviciu, trebuie tratat cu respect. În plus, sunt sigur că nici un elev nu se va simți în largul lui la volan atât timp cât instructorul țipă la el și îl jignește. Mergi la o școală de șoferi la care instructorul pentru categoriile C, CE respectă elevul și-l educă cu bun simț.

Acestea sunt cele mai importante sfaturi pe care vi le putem da și care cu siguranță vă vor ajuta să treceți cu brio prob practică a examenului pentru obținerea permisului de șofer profesionist. Insistați să faceți multe ore, cel puțin 30 cu camionul și 20 cu remorca, INDIFERENT DE COSTURI. Mergeți la o școală de șoferi București care are timp de voi și care vrea să vă transforme în șoferi profesioniști capabili să stăpânească un ansamblu format din camion + remorcă de 40 de tone. Aveți grijă la parcul auto și la personalitatea celui care vă instruiește și cu siguranță veți trece acest examen cu brio, din prima, fără mari bătăi de cap.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.