Știu că mulți dintre voi veți spune că a cumpăra o mașină neînmatriculată din România fără defecte ascunse, care să corespundă din punct de vedere tehnic este misiune imposibilă, însă nu este chiar așa. Poți să-ți cumperi și din țară o mașină second hand de calitate, întreținută dacă ești atent la câteva aspecte destul de importante. Clar va dura mult mai mult timp căutarea ta dar la final vei fi mai mulțumit pentru că nu-i nicio afacere să cumperi rapid o mașină plină de defecte. Interesul tău este să cumperi o mașină second hand care să fie ok din punct de vedere tehnic, care să te țină cât mai departe de service-urile auto și/sau revenirile de la Registrul Auto Român.
TUTORIAL COMPLET: Cum să-ți cumperi o mașină second hand neînmatriculată din România fără să-ți iei țeapă
Atunci când vrei să-ți cumperi o mașină second hand neînmatriculată din România, ai două variante: să cauți una pe internet, pe site-urile de anunțuri precum olx.ro sau lajumate.ro, sau să te duci prin târgurile auto din oraș sau din țară în speranța că o să găsești mașina pe care ți-o dorești.
La ce trebuie să fii atent atunci când vrei să cumperi o mașină second hand neînmatriculată din România, de pe site-urile destinate anunțurilor auto
- Fii atent la poze. De cele mai multe ori, pozele făcute din unghiuri ciudate sau chiar lipsa acestora sunt cel mai clară dovadă pentru o posibilă țeapă.
- Fii atent la cine vinde. Ferește-te de colorați, ferește-te de cei care au nume ciudate la profile, de genul „Gigi Boss”, „Sandu Ciomag”, etc. Îți dai seama de omul serios după nume.
- Fii atent la seria VIN. Cei care nu vor dori să-ți trimită seria de la șasiu pentru a verifica și tu oarece treburi, au ceva de ascuns legat de trecutul mașinii. Nu cumpăra de la oameni care nu doresc să-ți trimită seria VIN pentru a face verificările necesare.
- Fii atent la posibilitatea de testare. Cele mai multe mașini sunt aduse pe platformă fără nici un fel de număr pe ele. Sunt mașini absolut terminate din punct de vedere tehnic pe care străinii le dau doar la export. Nu cumpăra niciodată o mașină dacă nu ai posibilitatea să o testezi înainte, dacă nu are numere valabile pe ea și asigurare.
Trebuie să o conduci și tu măcar câțiva kilometri să te asiguri că turbina e ok dacă iei un diesel, dacă ambreiajul e ok, dacă cutia de viteze e ok, dacă îți fierbe apa și așa mai departe. Nu ai ce discuta cu oameni care nu-ți pot oferi posibilitatea legală de a testa mașina. Majoritatea vor spune că poți să o testezi pe la țară sau prin vreo parcare dar nu uita că acest lucru este ilegal. Dacă te prinde Poliția fără numere pe mașină sau cu numere false, ajungi la pușcărie. Vânzătorii, samsarii nu pun numere pe ele tocmai pentru a se proteja, pentru ca tu, client să nu poți testa mașina, să nu poți să vezi câte defecte are ea de fapt. Nu cumpăra niciodată mașini de la oameni neserioși care nu îți oferă posibilitatea de a le testa.
- Fii atent la documente. Interesează-te din ce țară a venit mașina cu pricina și caută detalii despre actele pe care proprietarul trebuie să ți le dea. Mașinile de Franța de exemplu au un singur document care vă trebuie la înmatriculat. Dacă mașina pe care vrei să o cumperi are numere roșii, nu uita de certificatul fiscal al celui care le-a scos și, evident, contractul de vânzare-cumpărare.
La ce trebuie să fii atent atunci când vrei să cumperi o mașină second hand neînmatriculată din România, de din târgurile auto
Se vor aplica toate sfaturile de mai sus plus unul care din punctul meu de vedere este esențial: mașina trebuie să aibă RAR-ul efectuat. Ca să faci RAR-ul în România nu trebuie să fii neapărat proprietarul autoturismului. Samsarii pot să facă acest pas dacă vor, dar bineînțeles că 99% dintre ei nu se vor complica niciodată. Nu riscă ei reveniri peste reveniri, sute de euro investiți pentru niște troace cu care vor păcăli o grămadă de oameni. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să cumpărați mașini neînmatriculate de la samsarii de prin târguri decât în situația în care aceste autoturisme au RAR-ul efectuat. Mai mult ca sigur nu vor putea fi deplasate din lipsa numerelor de înmatriculare, așa că nu cred că este cazul să dai niște bani așa, fără absolut nicio siguranță că autoturismul cu pricina corespunde din punct de vedere tehnic. Dacă are RAR-ul făcut, poți să cumperi mașini din târg, altfel nu. Oricum, o să-ți dai seama cu ce fel de mașină ai de-a face în târguri în momentul în care samsarul o va porni. Majoritatea, deși au prețuri de mii de euro, au motoare care bat, care afumă, motoare care necesită intervenții mecanice.