În ultimii ani, mulți dintre voi cei care dețineți un business în România ați auzit probabil de sintagma „program ERP”. Discutăm astăzi despre aceste tip de soft destinat celor care conduc un business, soft care-i ajută să centralizeze toate datele de la toate departamentele companiei într-un singur loc, ușor de urmărit și foarte simplu de interpretat. Practic, e logic să crești productivitatea atunci când poți identifica mai simplu niște probleme, nu? Înainte de apariția acestui program ERP, fiecare antreprenor trebuia să piardă timp să se informeze de la fiecare departament în parte: contabilitate, resurse umane, marketing, etc. Acum, când toate aceste birouri pot fi mutate online, supravegherea lor este mult mai simplă.
Cred că fiecare antreprenor este direct interesat de creșterea productivității companiei iar faptul că un program ERP îți permite vezi toată situația firmei în timp real, cu siguranță va exista și acest efect. Vremurile pe care le trăim sunt din ce în ce mai adânc înrădăcinate în tehnologie și pe măsură ce evoluăm ca societate învățăm să ne folosim de IT din ce în ce mai bine. Evoluția tehnologică nu are cum să treacă pe lângă sfera business fără să-și lase amprenta cumva, iar aceste softuri reprezintă una dintre dovezi.
Am să dau un simplu exemplu despre cum poate crește productivitatea unei companii dacă sunt folosite softurile ERP. În ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult infrastructura clout, adică posibilitatea de a lucra documente online, pe servere, nu pe mașini fixe, băgate în niște birouri. Astfel, programele ERP vin la pachet cu opțiunea de birou virtual, în care te poți loga și lucra documente oricând și oriunde. Vă dați seama că această soluție poate crește foarte mult productivitatea unei companii care are angajați trimiși deseori pe teren, ori în delegație națională și internațională.
Rămâne la alegerea voastră dacă doriți să investiți în asemenea softuri sau nu. Cert este că societatea evoluează și noi trebuie să evoluăm odată cu ea. Deși mulți dintre antreprenorii români se feresc să investească în lucruri ce nu aduc un profit imediat, această mentalitate se va schimba când oamenii își vor da seama de faptul că și creșterea productivității pe termen mediu și lung poate aduce profit.