Energia solara constituie o sursa importanta, spre care sistemele de incalzire isi vor indrepta tot mai mult atentia in urmatorii ani. Este o alternativa energetica de viitor, ceea ce deja stiu multi. Majoritatea este constienta de potentialul acesteia de a constitui o sursa de caldura, electricitate si apa calda, chiar aer conditionat. Totul vine alaturi de avantajul unui consum optim, dar totodata al unei solutii fara impact negativ asupra mediului inconjurator – dezavantaj al sistemelor traditionale cu care suntem in tema.
- Functionarea panourilor solare
La baza acestora stau celule solare in 2 straturi, care sunt unite prin elementul semiconductor, asemanator unui sandwish. Materialul din care sunt realizate este siliciul, iar rolul lui este de a face mai usoara desprinderea electronului de atom, permitand o deplasare libera a acestuia.
Atunci cand lumina solara loveste un atom, respectivele particule sunt absorbite de electronii ce imprejmuiesc atomul, astfel fiind stimulata energia electronului. Prin dopaj, un proces denumit astfel ce reprezinta contaminarea cu substante chimice a celor doua straturi despre care mentionam, se produce excesul de electroni in unul, celalalt fiind responsabil de absorbtia lor. Rezulta astfel energia care determina functionarea aparatului. Desigur, este necesar ca aceasta sa fie convertitita in electricitate inainte de a fi data spre utilizare.
- Energia produsa de panourile solare
Exista o serie de factori care vor influenta randamentul oferit de aceste sisteme. Astfel, intra aici eficienta celulelor solare continute, dimensiunea panoului, precum si cantitatea de radiatie solare fata de care este expus.
Un numar mai mare de celule care activeaza este direct proportional cu o cantitate mai mare de energie. Astfel, panourile solare vor fi alese in functie de cantitatea de caldura, respectiv apa calda menajera necesara. In acest sens gasesti modele de dimensiuni diferite la Bricolaj Market. Specialistii iti pot oferi mai multe informatii cu privire la acestea.
Bineinteles ca in nici un caz nu doar dimensiunea este cea care conteaza si poate face diferenta privind eficienta. Este vorba si despre tehnologia pe care o inglobeaza, aceasta cunoscand o evolutie considerabila in ultimii ani. Eficienta celulelor continute, alaturi de dimensiunile panoului se traduc printr-un randament considerabil mai bun. Pe BricolajMarket.ro vei regasi o varietate de sisteme solare care se intrec prin eficienta si caracteristici performante.
Cea care va influenta functionarea propriu zisa a panourilor solare este cantitatea de radiatie solara la care sunt expuse. Vorbim totusi despre materia prima pe care o folosesc pentru a functiona.
- Accesorii necesare ale panourilor solare
In cazul locuintelor care nu au racord la reteaua de energie alternativa sunt necesare anumite accesorii. Posibilitatea de a instala un panou solar independent este valabila. In acest sens, pe langa panourile fotovoltaice vor fi necesare si bateria de acumulator pentru a livra energie, atunci cand nu este lumina solara, regulator de tensiune, dispozitiv de deconectare, dispozitiv de masurare.
- Intretinerea panourilor solare
Este foarte important ca utilizatorii sa aiba in vedere intretinerea optima a panourilor solare. Consecintele pot fi pierderile de pana un 25% din capacitatea sistemelor, din cauza poluarii, frunzelor, pasarilor, prafului la care acestea sunt supuse. Bineinteles, nu este necesar un proces repetitiv. Uneori si o data pe an este suficienta, respectiv atunci cand se observa reziduuri. Cand si alti factori pot influenta eficienta, curatarea se va realiza si o data la o luna.
Mai multe informatii despre aceste sisteme solare, dar si solutii privind apa calda menajera, respectiv incalzirea in locuinta se regasesc pe bricolajmarket.ro.