Trăim într-o țară în care instituțiile publice colcăie cu bugetari corupți până în măduva oaselor. Această corupție dăunează grav societății, societate pe jumătate vinovată de această degringoladă, întrucât atunci când vine vorba despre șpagă, trebuie să fie și cineva care să o ofere.
Mai nou, fraudarea examenului teoretic pentru obținerea permisului se poate face cu ajutorul sufleorilor, mai precis cu ajutorul candidaților falși introduși în sala de examen pentru a sufla răspunsurile corecte celor care cotizează.
La Brașov de exemplu, în ziua derulării probei teoretice la examenul propriu–zis, era prezent un candidat fals, înscris legal, care pe timpul examenului teoretic le comunica celor ce ofereau șpaga necesară răspunsurile corecte.
Sumele de bani oferite de cei care doreau să obțină în mod fraudulos permisul de conducere erau cuprinse între 2500 – 5000 de euro pentru fiecare permis obținut.
În cauză, pentru un număr de 6 suspecți, au fost emise ordonanțe de reținere de către procurorul din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov pe o perioadă de 24 de ore.
Realizăm cu toții cam ce sume de bani au strâns oamenii din aceste șpăgi timp de 7-8 ani cât timp au activat fără ca cineva să-i deranjeze, iar faptul că în această grupare infracțională există și bugetari plătiți din bani publici cu niște salarii la care mediul privat doar visează, ar trebui să ne aducă la realitate. O realitate în care averile bugetarilor ar trebui luate la puricat până la rudele de gradul 4 pe 10 ani în urmă.
Și oare câți dintre cei care au obținut ilegal permisul de conducere în acești 7-8 ani, au făcut accidente și au omorât oameni nevinovați pe drumurile noastre? O întrebare la care ar trebui să răspundă inconștienții, nepăsătorii care pentru bani au fost dispuși să arunce în trafic adevărate pericole sociale.