Diurna este avantajoasă atunci când te gândești la faptul că statul român nu-ți dă nimic, o viață întreagă. Din contră, are grijă să-ți ia peste 40% din salariu. Și tu nu ai cum să te opui. Te simți bine că știi un singur lucru: nu dai nici tu nimic spre fondul de furt al cuplului politic-baroni locali.
Dincolo de această satisfacție, diurna la modul în care este ea folosită în transporturi, este o mare prostie, din care angajatul are evident mult mai mult de pierdut. Angajatorului îi convine, poate să bage la cheltuieli chiar fără justificare în fața ANAF-ului, până la 87.5 euro/angajat, în cazul în care acesta își desfășoară activitatea dincolo de granițele României.
Pentru orice firmă, cheltuielile aducătoare de profit sunt aur curat, întrucât scad semnificativ valoarea impozitului pe profit datorat de companie. Cu alte cuvinte, mai puțini bani dați la stat de către patroni, mai mulți bani în propriile lor buzunare.
Diurna este mai puțin avantajoasă atunci când există situații de urgență, situații care forțează angajatorii să trimită șoferii în șomaj tehnic. Asta se întâmplă și acum, din cauza Coronavirus. Atunci când intri în șomaj tehnic, primești 75% din salariu, poate chiar 100% dacă angajatorul are inimă de tine. Întrebarea de bază este cine poate să trăiască cu 75% din salariul minim pe economie? Sunt 1000 de lei net, adică puțin peste 200 de euro. Șomajul se calculează în funcție de salariu, diurnele nu intră la nicio socoteală.
Diurna este mai puțin avantajoasă atunci când angajatul se îmbolnăvește, concediul medical se acordă în baza salariului. Și dacă salariul este cel minim pe economie atunci… Și culmea, se pot întâmpla foarte multe accidente de muncă atunci când lucrezi ca șofer. Inclusiv accidentul de circulație este considerat accident de muncă, să nu mai spunem despre alte boli profesionale.
Diurna este mai puțin avantajoasă atunci când angajatul este femeie și urmează să aducă un copil pe lună. Aviz faptului că am observat tot mai multe șoferițe tinere la volanul camionului de școală. Îndemnizațiile specifice acestui tip de eveniment se acordă din nou în baza salariului. Dacă se plătesc impozit și contribuții pentru diurnă, se adaugă la calculul îndemnizațiilor, altfel nu. Contribuțiile pentru diurnă se plătesc numai în cazul în care cuantumul acesteia depășește suma de 87.5 euro/zi, mai bine spus se plătesc pentru diferența dintre suma plătită angajatului și 87.8 euro. De exemplu, dacă compania oferă 100 de euro diurnă pe zi, se vor plăti contribuții doar pentru 12.5 euro.
Diurna este mai puțin avantajoasă atunci când vrei să iei un credit de la bancă. Deși au început să apară bănci care acceptă și diurna la calculul venitului salarial, atunci când vine vorba despre credite importante gen Prima Casă, ușile încep să se închidă, ori documentele cerute de bănci încep să se transforme într-o frumoasă stivă. ING de exemplu, are probleme în acordarea creditelor celor care au venit salarial compus din minim pe economie + diurnă. Nu vor să ia în calcul diurna.
Per total, diurna nu este avantajoasă decât pentru angajator. Angajatul nu rămâne decât cu satisfacția că nu dă bani la stat. Din păcate, acest lucru se poate întoarce împotriva sa.