Home Colțul camionagiilor Femeia pe camion: dezastru sau normalitate?

Femeia pe camion: dezastru sau normalitate?

2786
0
Femeia pe camion

Am observat tot mai multe șoferițe prin camioanele de școală din oraș și m-am întrebat dacă oare este normal ce se întâmplă… Suntem oare martori la schimbarea fundamentală a principiilor societății? Și dacă lucrurile se schimbă prin societate, e oare normal? Se schimbă spre mai bine?

Din cele mai vechi timpuri, femeia pe meleagurile noastre a avut atribuții destul de simple în societate: să aibă grijă de casă și de copii. După 1989, când libertatea a ajuns în România societatea a început să se schimbe fundamental și ideea de drepturi egale între sexe a început să surâdă.

Din 1990 până în prezent, mentalitatea s-a tot schimbat iar femeia a devenit din ce în ce mai independentă. Din mama care avea grijă de casă și de copii, din casnică, astăzi femeia modernă ori are facultate și se descurcă pe cont propriu bine mersi, ori muncește cot la cot cu bărbatul.

Judecând după aceste aspecte, ajungem la concluzia că nu e nimic anormal să vedem o femeie la volanul unui camion. Este cursul normal al lucrurilor, este evoluția unei societăți pentru care din păcate, n-a avut nimeni frâie în ultimii 30 de ani. Fiecare cetățean a trebuit să se descurce singur.

Desigur, tot în societate s-a propovăduit și ideea că femeia este un șofer mult mai slab decât bărbatul și că nu prea are ce căuta la volan. Oare așa să fie? Nici vorbă.

Deși numărul bărbaților care dețin permis de conducere este dublu față de femei,  atunci când vine vorba despre indisciplină, statisticile indică faptul că doar 8% din numărul femeilor au fost sancționate în trafic de către polițiști, comparativ cu 10% bărbați.

Și aceste statistici sunt destul de normale pentru că dacă ne gândim logic, femeile sunt mult mai calme, mai ponderate, mai puțin agitate în trafic, sunt atribuții care le pot transforma în șoferi buni.

Da, poate la parcare sau la manevre în spații strâmte, există mai multă stângăcie din partea lor dar și aici există o explicație. Nu ele sunt cele care dezvoltă de mici pasiune pentru mașini, nu ele se joacă pe calculator NFS sau Euro Truck Simulator în copilărie. E normal ca bărbații să fie mai îndemânatici atunci când vine vorba despre mașini, implicit despre camioane.

Așadar, în concluzie, femeia pe camion nu are cum să fie un dezastru, cel puțin nu atât timp cât primește instruire de calitate. Fără instruire, pe camion, orice bărbat poate să fie dezastru, nu? Aceste generalizări, acest misoginism care spune că femeia nu are ce căuta la volan, de fapt nu are ce căuta nicăieri în afară de cratiță, scoate în evidență egoism, aroganță și prejudecăți obscure.

Noi, românii, am dezvoltat un tip de personalitate destul de periculos pentru evoluție. Ne credem cei mai buni, ne dăm cei mai mari și cei mai tari, ridiculizăm pe cei din jur când greșesc, dar acest mod de a gândi ne stopează evoluția. Atunci când te crezi cel mai bun, cel mai deștept, clar nu mai poți evolua, că nu mai accepți informație nouă din moment ce tu consideri că le știi pe toate.

Voi ce părere aveți despre femeia care conduce un camion? Este un dezastru, este  ceva normal sau merită admirată pentru curajul de a aborda o meserie specifică bărbaților?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here