Acasă Editorial Amenzile pentru claxonat nejustificat ar trebui înăsprite

Amenzile pentru claxonat nejustificat ar trebui înăsprite

151
0

Amenzile pentru cei care claxonează ca disperații de fiecare dată când li se năzare, ar trebui aspru înăsprite, pentru că din păcate s-a ajuns la un nivel aproape insuportabil. În România se claxonează pentru absolut orice, aproape că acest claxon a devenit un limbaj de comunicare al frustraților din trafic. Claxon pentru 1 secundă întârziată la semaforul verde, claxon pentru cei care-și schimbă direcția de mers în fața noastră și ne obligă să punem frână, claxon pentru tot ce se mișcă în jurul nostru și ne nemulțumește, însă claxonul, conform legii, trebuie folosit într-un mod cu totul diferit.

Amenzile pentru claxonat nejustificat ar trebui înăsprite

Când se folosește claxonul în trafic

Legea spune destul de clar faptul că în trafic, claxonul trebuie folosit doar atunci când trebuie evitat un pericol imediat, și de la o distanță de cel puțin 25 de metri de pietoni. O reglă de bun simț am putea spune, însă amenda pentru folosirea incorectă a claxonului este destul de mică, cuprinsă între 4 și 5 puncte amendă. Asta înseamnă o amendă minimă de 660 RON, și o amendă maximă de 825 RON. Evident, aceste amenzi sunt mult prea mici pentru a potolii ciobanii din trafic.

Ce fel de sancțiuni ar merita cei care claxonează aiurea

În primul rând, ar merita o amendă mult mai mare de 660 RON, pentru că oricum în 99% din cazuri nici pe aceea nu o primesc, întrucât poliția cam doarme în bocanci în România. Modul haotic și super nesimțit în care se circulă în România nu este altceva decât oglinda activității Poliției Rutiere. Din păcate nu există în România o instituție publică capabilă să facă performanță, se aplică în acest caz și Poliției Rutiere, care ca să amendeze pe cineva pentru claxon trebuie ca polițistul să constate personal cu propriile simțuri, cine, unde, cât a claxonat și cât de aproape de pietoni a fost.

O sancțiune relevantă în acest caz mi s-ar părea suspendarea permisului, pentru conducere agresivă. Claxonatul aiurea în trafic nu este altceva decât dovada clară a agresivității unora dintre șoferi, agresivitate care trebuie domolită nu doar cu amenzi dar și cu măsuri complementare precum suspendarea dreptului de a conduce autovehicule. Cine nu este capabil să-și păstreze calmul în trafic să stea acasă ori să fie perpedes, pieton, până învață să se comporte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.