Foarte mulți conducători auto s-au confruntat cu această problemă, și anume cu faptul că amenzile de circulație nu se pot contesta la judecătoria de domiciliu.
Cu alte cuvinte, dacă eu care locuiesc în Timișoara, plec la mare și în Constanța, mi se aplică o amendă pe care nu o consider corectă, dacă voi dori să o contest voi fi nevoit să o fac la judecătoria din Constanța, respectiv la judecătoria ce aparține de aria teritorială pe care am fost amendat.
OUG 195/2002 – Art.18 (1)
„Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.”
De ce nu se poate contesta amenda la judecătoria de domiciliu?
Păi în primul rând, tot ce se face în țara asta și are drept scop atragerea de bani la buget, inclusiv amenzile de circulație, este gândit astfel încât să fie cât mai complicat de contestat, să fie aproape imposibil de scăpat.
Este evident faptul că majoritatea cetățenilor amendați prin alte județe decât cel de domiciliu, nu vor contesta amenzile primite pentru că nu vor reuși să facă față din punct de vedere financiar.
Majoritatea cetățenilor contestă amenzile de circulație fără avocat și din moment ce aceștia trebuie să se deplaseze în alte județe pentru a depune contestația, apoi pentru a susține contestația în cadrul înfățișărilor, renunță din start.
Nu mai punem la socoteală faptul că un proces în România durează ani de zile iar instituțiile statului depun întotdeauna apel dacă pierd, deci fiecare cetățean care dorește să conteste o amendă de circulație trebuie să treacă prin 2 procese în instanță. Vă dați seama că nu se bagă nimeni în așa ceva la distanță.
Evident, documentele considerate „dovezi” de către Inspectoratele de Poliție ar putea fi trimise oriunde în țară dacă s-ar dori, însă repet, procedura prin care un cetățean poate scăpa de jumulirea statului român este intenționat făcută greoaie și în bătaie de joc.