Home Colțul camionagiilor Cum ne pregătim pentru examenul teoretic CPI?

Cum ne pregătim pentru examenul teoretic CPI?

354
0

Examenul pentru atestatul de transport CPI este unul destul de dificil în România, dispune de două probe teoretice și una practică. Așadar sunt 3 examene într-unul singur și problema cea mai mare nu ar fi faptul că sunt examene, ci faptul că teoria este învechită și nu se învață nimic despre tahograful digital.

Examenul pentru atestatul de transport marfă CPI

– Un examen cu 100 de întrebări, la fel cu 4 variante de răspuns din care doar una este corectă. Acest examen durează undeva la 2 ore și pentru promovare, cursantul trebuie să facă minim 70%.

– Un examen cu 6 studii de caz pe care cursantul trebuie să le rezolve corect, tot într-un interval de două ore. Studiile de caz se pot descărca de pe site-ul ARR și se pot exersa din timp.

– Un examen practic care are la bază conducerea camionului pe bază de reguli de siguranță rutieră timp de 60 de minute, alături de alte 30 de minute alocate normelor de încărcare a vehiculului, prevenirea traficului de imigranți, situații de urgență, și multe alte cazuri cu care un șofer profesionist va lua contact în carieră.

Examenul cu 100 de întrebări grilă poate fi rezolvat foarte simplu citind și învățând legislația aflată azi în vigoare. De la școala de șoferi unde vă înscrieți la acest CPI veți primi ce anume trebuie să citiți. În linii mari, trebuie să învățați Regulamentul 561 actualizat prin Regulamentul 1054, apoi să faceți chestionare. Cele mai bune chestionare eu unul le-am găsit pe soferiteste.ro, unde sunt structurate pe mai multe categorii astfel încât să fie mai simplu de reținut.

Examenul care se bazează pe studii de caz este un pic mai dificil pentru că îți pune un pic mintea la contribuție. Repet, atât timp cât stăpâniți Regulamentele 561 + 1054, vă puteți descurca. Aceste studii de caz nu sunt altceva decât posibile situații legate de timpii de conducere și repaus, cu care un șofer profesionist se poate întâlni în cadrul carierei sale. Aceste studii de caz pot fi descărcate de pe site-ul ARR și le puteți face alături de profesorul de legislație de la școala de șoferi unde v-ați înscris pentru CPI. De asemenea, există și pe site-ul soferiteste.ro studii de caz rezolvate și explicate, care costă o sumă modică de 5 euro via PayPal. Ar fi bine să le cumpărați și pe acestea.

De asemenea, o sursă foarte bună de informare legată de timpii de conducere și repaus poate să fie YouTube, unde există oameni precum Daniel Cimpoeru care explică foarte clar pe înțelesul tuturor cum se calculează o perioadă zilnică de muncă, cum se introduc datele manuale în tahograful digital și așa mai departe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here