Există tot mai multe filmulețe pe YouTube în care șoferi români se șicanează în trafic sau chiar se opresc în mijlocul străzii pentru a-și împărți dreptatea cu pumnul. Acest fenomen se numește „road rage” și în străinătate este pedepsit destul de dur. În România însă, legile sunt permisive și din păcate șoferii mult mai agresivi. Dacă în străinătate există un caz de violență în trafic la fiecare 10000 de mașini, în România procentul se apropie undeva de 10%.
Care sunt cauzele principale ale violenței în trafic?
Oamenii devin foarte violenți în trafic din motive uneori lesne de înțeles: greutățile pe care le duc în spate zi de zi. În România e destul de dificil să duci o viață liniștită dacă nu ai bani. Neajunsurile te mănâncă de viu și astfel ajungi să cedezi. Îți sare țandăra când pleci cu mașina și vezi că un nesimțit își bate joc de tine. E prea multă nesimțire și nu mai faci față.
Alte motive pentru care românii sunt violenți în trafic se leagă de necunoașterea legislației rutiere, fapt ce duce la accidente sau la șicanări, lipsa de respect în trafic, lipsa de altruism în trafic. Cel mai important motiv pentru care există atât de multă violență în traficul din România se rezumă la lipsa de autoritate a Poliției Rutiere. Dacă Poliția ar ține în frâu cu amenzi usturătoare asemenea ieșiri, cei amendați s-ar gândi de două or înainte să se dea jos din mașină pentru a bate pe alt participant la trafic. Atunci când știi că nu-ți face nimeni nimic, nu mai ai nici o frică și ajungi să bați pe cine vrei tu.
Ce trebuie să faci atunci când ești șicanat în trafic?
Atunci când ești claxonat, șicanat, atunci când vezi că cineva se dă jos din mașină și vine spre tine, în nici un caz nu te dai jos. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te asiguri că ușile tale sunt închise, cu ferestrele ridicate. Acționezi butonul de blocare din interior a ușilor.
Al doilea lucru pe care trebuie să-l faci este să îi reții numărul de înmatriculare și în cazul în care îți produce vreo pagubă la mașină, suni la 112 și anunți incidentul. Este recomandat să aveți în mașină o cameră auto DVR care să poată înregistra toată scena și care să poată fi prezentată ulterior la Poliție drept dovadă, dacă este necesar.
Trebuie de asemenea să încerci să te îndepărtezi de acel loc, nu trebuie să rămâi în speranța că vei asista la un circ de zile mari. În SUA de exemplu, în cazuri de road rage, vei fi și tu tras la răspundere în cazul în care nu încerci să te separi de cel care te hărțuiește. În nici un caz nu trebuie să răspunzi cu aceeași monedă, cu toate că știu că mulți exact asta ar merita.
[…] discutat în articolul anterior despre road rage și am ajuns la concluzia că o cameră DVR poate să ajute fenomenal în aceste situații. Cu […]