Piața second hand din România este una destul de ciudată, mai ales sectorul acesta auto. Dacă o să ne uităm puțin la statistici, o să observăm că cele mai multe anunțuri de vânzare auto de pe site-urile de specialitate românești sunt Volkswagen, BWM, Audi și Mercedes. Opel și Ford printre ele. Ei bine, la primă impresie România din punct de vede al pieței auto second hand pare ceva Monaco. Atâtea mașini de lux câte vezi pe străzile noastre nu vezi nicăieri în lume.
Dar oare acolo unde e vorba de bani, snobism, prostie, incultură, nu se instaurează și ideea de țeapă, păcăleală? Bineînțeles că apar țepele cu mașini, iar unele dintre ele sunt de-a dreptul incredibile. Să discutăm câteva dintre ele în cele ce urmează…
Care sunt cele mai întâlnite țepe pe piața auto second hand
- Kilometri dați înapoi – dacă veți căuta pe mobile.de mașini vechi de 3 ani doar, veți vedea foarte simplu că au cel puțin 100.000 de km la bord. În 3 ani. Foarte mulți români pun botul la chestia asta cu „Fabricație 1998 – 140.000 de kilometri reali”… Străinii au autostrăzi, e ceva normal să facă în medie 100 de kilometri pe zi, adică peste 100.000 în 3 ani.
- 2 în 1 – cine nu a auzit de celebrele service-uri din Arad în care 2 mașini lovite făcute zob, devin una singură „impecabilă” și „condusă de o băbuță doar în week-end până la piață și înapoi”? Se aduce una lovită din spate, una lovită din față, pe ambele se cheltuie 3000 de euro cu tot cu transport, la service se mai lasă 2000 de euro pentru acel Frankenstein iar pe piața auto second hand ajunge mașină ca floarea „impecabilă” la 10 mii de euro. Negociabil. Musai Audi, BWM, Passat, că de-asta insistam la început pe aceste 3 mărci. Vorba aia, prostul nu e prost destul dacă nu e și fudul. Ei bine, fudulia a adus țeapa în casa multora.
- Defectul ascuns – niciodată nu poți să fii 100% convins pe ce cumperi din România. Piața auto second hand este rudă cu defectul ascuns. Dacă o să mergi prin târg în timpul săptămânii o să vezi samsarii cum repară de zor pe la mașini. Cârpeală bineînțeles. Nimeni nu-ți va spune ce probleme are mașina, din contră, va încerca să ascundă defectele și să te fraierească ca pe un copil de 8 ani. Ideal ar fi să cumpărați mașinile direct din străinătate de la proprietari. Străinii nu sunt găinari.
- Furtul mașinilor de Bulgaria – atunci când nu ai acte pe numele tău pentru o mașină, e foarte probabil să rămâi fără ea. Cine nu a auzit de celebrele bemveuri cumpărate de niște țărani în scop de fală care au rămas apoi și cu banii dați și fără mașină? Care e procedura? Ei bine, mașina are montat un modul GPS iar cel care ți-o vinde o urmărește noaptea, vine cu a doua cheie, se urcă în ea și dus a fost. Vinde de 3 ori aceeași mașină la 3 papagali.
Și exemplele bineînțeles că pot continua. Cele 4 mi se par totuși cele mai elocvente pentru piața auto din România, cele mai reprezentative.