În primele patru luni ale anului 2019 au fost vândute peste 150.000 de locuințe. Cea mai productivă lună din punct de vedere al tranzacțiilor imobiliare a fost marți, cu 44.566, în timp ce prima lună a anului a fost cea mai slabă, cu doar 30.733 tranzacții. Cele mai active zone au fost București, Ilfov, Cluj, Timiș și Brașov.
Deși la o primă vedere numărul poate fi considerat bun, dacă facem o comparație cu primele patru luni ale anului trecut (2018) atunci constatăm că acesta este mult mai mic. În prima parte a anului trecut s-au înregistrat nu mai puțin de 193.057 de tranzacții imobiliare, adică cu 36.137 mai multe tranzacții față de perioada similară a anului 2019.
Motivele acestui declin pot fi mai multe, printre care menționăm prețurile foarte mari ale locuințelor, dar și instabilitatea ROBOR, care influențează direct ratele programului național de creditare Prima Casă. După cum estimau și o parte a specialiștilor, anul 2019 va fi unul de cumpănă, în care prețurile înregistrează deja, pe alocuri, mici scăderi, în timp ce numărul tranzacțiilor este tot mai mic.
Programul Prima Casă, înlocuit?
După ce la începutul lunii mai a intrat în vigoare noul instrument de calcul al creditelor în lei, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), specialiștii spun că acesta s-ar putea să ajungă să fie chiar mai mare decât vechiul ROBOR.
„Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Acești indici se publică pe website-ul BNR în secțiunea info financiar.
După această dată, BNR va publica indicele zilnic și, la sfârșitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor, la adresa mai sus menționată”, precizează reprezentanții BNR.
Tot în luna mai au avut loc primele discuții referitoare la programul „O familie, o casă”, care ar urma să înlocuiască programul Prima Casă. Ca și principale modificări enumerăm: creșterea creditului maxim până la 570.000 lei, avans între 5-10%, locuința să dispună de minim 2 camere și o suprafață maximă de 100mp, dobânda creditului fixă pe toată perioada creditului (5,5%), reducerea procentului dobânzii cu 1% pentru familiile cu un copil de până la 18 ani (26 în cazul în care urmează studii de specialitate), respectiv cu 2% pentru familiile cu doi copii, reduerea cu 1 procent pentru aplicanții cu handicap sau pentru familiile care au în grijire o persoană cu handicap grav.
Dacă sunteți în căutarea unei locuințe, consultați anunțurile de imobiliare postate pe site-ul https://flatfy.ro/, în timp ce pe https://new.flatfy.ro/ veți găsi cele mai noi ansambluri imobiliare construite în România. Platforma de anunțuri imobiliare Flatfy este disponibilă și în țările învecinate cu România, Ungaria (https://hu.flatfy.com/), Moldova (https://new.flatfy.md) și Bulgaria (https://bg.flatfy.com/).