Inmatricularea masinilor in Bulgaria: Inmatriculare, costuri anuale si prelungirea actelor.
Dupa ce Romania a intrat in Uniunea Europeana, a aparut gaselnita asta cu taxa de poluare, taxa de mediu, timbrul de mediu aplicata la inmatricularea in Romania a autovehiculelor noi si second hand. Inainte de 2007, daca doreai sa inmatriculezi o masina cumparata din strainatate plateai o taxa vamala si cam atat.
Ei bine, de prin 2008 achizitia si inscrierea in circulatie a unei masini a inceput sa devina incet incet un adevarat calvar. Ca solutie, a aparut inmatricularea masinilor in Bulgaria.
Toata lumea era interesata cat este aceasta taxa de mediu care de multe ori ajungea sa fie mai mare de cat valoarea masinii in sine. De exemplu pentru un Renault Scenic 1.9 dTi din 1998 in momentul actual trebuie platita o taxa de mediu de aproximativ 1500 euro, iar masina poate fi cumparata second hand la pretul de 700 – 800 euro.
Taxa de mediu a devenit un adevarat bau-bau pentru ca romanii nu au posibilitatea sa isi cumpere masini mai noi ce polueaza mai putin.
Ca de obicei, tot in cel sarac au tras tunurile Guvernului Romaniei dar de data aceasta a existat o solutie: inmatricularea masinilor in Bulgaria. In cele ce urmeaza o sa facem o radiografie a ceea ce inseamna inmatricularea masinilor in Bulgaria, vom discuta despre costuri, proceduri, prelungirea actelor si rentabilitate.
Mai este rentabila inmatricularea masinilor in Bulgaria sau au intrat in vigoare anumite legi care au pus capac si acestei posibilitati disponibile romanului sarac?
Inmatricularea masinilor in Bulgaria pentru prima data
Daca iti cumperi o masina si vrei sa o inscrii in Bulgaria, pretul difera in functie de capacitatea cilindrica… In medie, cam 500 de euro te costa. Exista firme care se ocupa cu asemenea inmatriculari, majoritatea chioscurilor care se ocupa cu RCA Bulgaria de prin hipermarketuri au oameni care inscriu si masini.
Deci, acolo trebuie sa cauti daca ai nevoie sa inscrii o masina in Bulgaria. Pretul include asigurare si ITP pentru 1 an si procura.
Prelungirea actelor. Cat costa prelungirea actelor dupa inmatricularea masinilor in Bulgaria?
Asigurarea
Prelungirea actelor a devenit un procedeu mult mai simplu fata de anii trecuti, intrucat asigurarea o poti face atat online pe site-uri de genul bulgaria-asigurari.ro cat si la chioscurile de asigurari RCA disponibile prin Mall-uri, hipermarketuri sau diversi brokeri de asigurari.
Ideea este sa faceti asigurarea la un broker pentru a evita situatia de a fi pacaliti.Sunt si oameni care fac naspeturi, asigurari false. Un broker nu risca niciodata afacerea sau propria libertate pentru cativa euro…
Daca vreti sa verificati asigurarea de Bulgaria si cartea verde, click aici. Puteti sa folositi acest site si in cazul in care vreti sa cumparati o masina deja inmatriculata in Bulgaria pentru a verifica daca are sau nu asigurare.
Costurile cu asigurarea difera foarte mult, asa ca nu pot sa fac o estimare, decat sa va explic putin cum functioneaza sistemul lor. Asigurarea pentru 1 an de zile poate sa varieze intre 150 de euro si 450 euro. Bulgarii au foarte multe masini pe numele lor, pe firme…
Ei bine, daca o firma a inscris 1000 de masini si 10 dintre ele au facut accidente, polita va creste pentru toate cele 1000 de masini, nu doar pentru cele 10 vinovate. Este o masura pentru descurajarea inmatricularii in Bulgaria a autovehiculelor romanesti si vom discuta despre acest aspect imediat.
ITP-ul
Cu ITP-ul aveti doua variante: ori mergeti la RAR-ul romanesc si veti avea ITP valabil doar pe teritoriul Romaniei, ori mergeti la o statie ITP din Bulgaria. La RAR o sa va coste vreo 280 de lei, in Bulgaria o sa platiti undeva la 100 euro.
Cand este rentabila inmatricularea masinilor in Bulgaria si cand nu?
Ei bine, aici ar fi putin de discutat pentru ca daca ai bafta si iti inscrie masina o firma sau o persoana care a inscris foarte multe masini in Bulgaria, in cel de-al doilea an o sa ai de platit o asigurare de vreo 300 de euro pentru un motor de maxim 2000 cmc.
Daca mai pui 100 de euro si ITP, deja costurile pentru 1 an de zile se ridica la 400 euro ceea ce pentru unii poate sa fie destul de mult, mai ales ca discutam despre masini destul de modeste ca valoare. S-au dus vremurile cand toata lumea platea 150 de euro asigurare pe an in Bulgaria pentru ca fenomenul a luat amploare.
Daca esti genul de om care nu tine la masina si isi doreste un autovehicul ieftin care sa consume putin, poti face acest pas… Iti cumperi cu 500 de euro o masina diesel cu motor mare ce de obicei se poate inscrie in Romania cu achitarea unei taxe de mediu de mii de euro, o inscrii un an la Bulgaria intrucat te costa 500 euro, cand expira actele o dai la dezmembrari sau o vinzi.
Prelungirea actelor in acest caz nu mai este rentabila din punctul meu de vedere, atunci cand costurile se apropie de valoarea masinii in sine.
Poti sa iti cumperi o masina si sa o inscrii la bulgari atunci cand ai datorii pe la impozite si taxe si nu-ti poti trece pe numele tau nimic, atunci cand ai datorii pe la banci si pe la executori si risti sa ramai fara ea in urma unui ordin judecatoresc.
Inca este rentabila inmatricularea in Bulgaria a autovehiculelor cu capacitati cilindrice mari, de peste 3000 cmc pentru care in Romania s-ar plati doar impozit 2500 lei pe an. Pentru cele de 4000 cmc nu mai zic, acolo impozitul depaseste 7000 de lei.
Ma va opri politia mai des daca am masina inscrisa in Bulgaria?
Ei bine, nu. Eu unul am un Renault Scenic inscris in Bulgaria de 2 ani de zile si niciodata nu m-a oprit politia doar pentru ca aveam numere de Bulgaria. Cand am fost oprit aveam in fata mea opriti si alti conducatori cu masini inscrise in Romania, deci nu se face discriminare sau chestii de genul…
Nu exista o vanatoare a masinilor inscrise in Bulgaria. Si totusi de unde acest mit al politistului roman care vaneaza bulgaroaicele? Problema este ca Politia opreste masinile care nu par in regula tehnic, care sunt conduse indisciplinat, care nu respecta regulile de circulatie, care au la volan pusti ce asculta muzica la maxim, au geamuri fumurii si asa mai departe.
Eu din proprie experienta va spun ca nu exista nici o prigoana demarata impotriva masinilor inscrise in Bulgaria. Totul tine de modul in care masina arata si de modul in care masina este condusa pe drumurile publice.
Este adevarat ca cei care au masini inscrise la bulgari nu prea au grija de ele, intrucat le tin doar sa-si faca treaba cu ele, poate din aceasta cauza au oamenii impresia ca cineva este pornit pe masinile de Bulgaria. Atata timp cat ai grija de masina si esti sofer disciplinat, nu are nimeni treaba cu tine…
Desigur, exista acele razii ale Politiei Rutiere desfasurate impotriva masinilor cu numere straine, e cu totul altceva. Acestea nu vizeaza doar masinile inscrise in Bulgaria, ci masinile cu numere straine in general. Cam acestea ar fi de spus, in cazul in care aveti intrebari nu existati sa lasati un comentariu si voi incerca sa va impartasesc din experienta mea cat mai rapid cu putinta.
[…] o mașină ieftină, pe care am dat vreo 3000 de lei back in the days cum s-ar zice, și pe care am înscris-o la bulgari cu vreo 2000 de lei. Deci cu alte cuvinte am cumpărat cu vreo mie de euro o mașină diesel pe […]
[…] care de nevoie îți pun mașinile pe GPL, pot să înțeleg pe cei care din anumite motive aleg să înscrie mașinile în Bulgaria, dar nu pot să înțeleg pe cei care își permit să cumpere un Mercedes ML și nu își permit […]
[…] Birocrația, procedurile greoaie, taxele care mai de care mai ridicole au convins pe mulți să-și înmatriculeze autoturismele la vecinii bulgari, unde toată tărășenia se rezolvă într-o zi două, nu e nevoie de o săptămână de umblat […]
[…] o mașină în România vei fi nevoit să suporți aceste compromisuri. Sigur, poți opta pentru înmatricularea în Bulgaria dacă dorești o rezolvare fără bătăi de cap și de multe ori mai ieftină. Deocamdată vom […]
Am inmatriculat un autoturism de 2300 cm in Bulgaria in urma cu ceva ani . Am fost uimit pina la exasperare taxa care mi se cere pe 2018 . Poate cineva sa ma lamureasca , este mai scumpa taxa decat as putea obtine pe masina !
Cum se poate inscrie acum in Romania ?
dacă ai procură pe numele tău o poți înscrie pe RO, nu se maiu plătește taxa
Salut,am o masina de 2l Ford kuga 2009 din Anglia.vreau sa o înscriu pe bulgaria.Imi poți spune ce pași trebuie sa urmez.Deocamdata i-am făcut evaluarea.multumesc