Piata auto second hand din Romania e plina de tepari, de oameni care sunt in stare sa minta orice pentru a scapa de niste masini pe care nu isi permit sa le inscrie sau sa le vanda. Cel mai mare impediment in inscrierea unei masini in Romania il reprezinta timbrul de mediu, o taxa care de multe ori poate sa depaseasca valoarea masinii fara probleme.
De exemplu, la un Renault Scenic din 1998, Euro 2, diesel, timbrul de mediu este undeva la 1400 de euro, cand masina poate fi cumparata neinscrisa cu 800 euro.
Care sunt datele de care ai nevoie pentru a calcula timbrul de mediu
Pentru masinile Euro 2, nu ai nevoie de cat de capacitatea cilindrica, varsta autovehiculului si tipul motorului: benzina sau motorina.
Pentru masinile Euro 3, Euro 4, Euro 5, pe langa varsta, capacitatea cilindrica si tipul motorului, veti avea nevoie si de nivelul CO2.
Nivelul CO2 il puteti afla in doua moduri:
- Puteti cauta pe mobile.ro modelul masinii de care sunteti interesat, acelasi an, acelasi model, aceeasi motorizare, aceeasi marca. Acolo anunturile au trecute si norma de poluare Euro si nivelul CO2.
- Puteti accesa calculatorul CO2 al celor de la autobook.ro. Mai sunt si alte calculatoare CO2, insa cel de pe autobook.ro mi se pare cel mai simplu de folosit.
Cum calculezi corect timbrul de mediu astfel incat sa nu poti fi pacalit
Inainte de a merge sa vedeti masina, cereti date exacte precum luna de fabricatie, sa va puteti calcula corect timbrul de mediu. Daca vanzatorul nu stie nivelul CO2, il puteti afla folosind cele doua site-uri de mai sus. Daca vanzatorul sustine ca masina este Euro 4 si acest lucru este trecut in actele masinii, este ok. Sunt slabe sanse ca cei de la RAR sa o omologheze drept Euro 3.
Daca vanzatorul sustine ca masina este Euro 4 iar toate calculatoarele CO2, pe mobile.ro, masini asemanatoare sunt Euro 3, mai bine evitati. E posibil ca vanzatorul sa nu stie or sa vrea sa atraga clientii cu un timbru de mediu fictiv…
E o practica destul de interesanta in randul samsarilor sa ceara foarte multi bani pe masinile cu timbru de mediu mic, asa ca mare atentie. Riscari sa dati multi bani pe masina si sa aveti parte si de surpriza cu timbrul de mediu…
Daca vanzatorul sustine ca masina este Euro 3 si este fabricatie 1998, e teapa toata ziua. Euro 3 incepe din anul 2000. Evitati toate masinile catalogate Euro 3 si Euro 4 care sunt fabricate in 1998/1999/2000 chiar. Foarte multe masini fabricate in 2000, 2001 sunt tot Euro 2.
Care sunt cele mai convenabile masini din punct de vedere al timbrului de mediu
Cele mai convenabile masini din punct de vedere ale timbrului de mediu sunt masinile Euro 4 si Euro 5. Mare atentie insa, exista posibilitatea sa platiti un timbru de mediu de 1000 de euro pentru o masina Euro 4, asa ca o sa va explic in cele ce urmeaza care sunt masinile cu taxe mici…
Euro 5 are timbru de mediu destul de mic indiferent de capacitate, pentru 1.5 diesel din 2010 platesti undeva la 30 de euro… Euro 4 insa, aici povestea devine interesanta. Cu cat masina Euro 4 este mai noua, cu atat timbrul de mediu va fi mai mare.
De exemplu, o masina Euro 4 din 2008 va avea un timbru de mediu mult mai mare de cat una Euro 4 din 2001. Ministerul Mediului merge pe ideea ca masinile vechi vor iesi din uz mai rapid si astfel vor polua mai putin.
Concret, pentru un Volkswagen Polo din 2001, Euro 4, 1400 cmc, benzina, veti plati timbru de mediu maxim 100 de euro. Pentru acelasi Polo din 2011, 1400 cmc, tot Euro 4, veti plati 500 euro timbru de mediu… Sa nu mai zic despre diesel, unde un Golf 5, Euro 4, 2000 cmc poate sa aiba un timbru de mediu de peste 1000 euro.
Atentie si la anunturile in care este specificat faptul ca timbrul de mediu nu este recuperat
Daca va intereseaza o masina care este deja inscrisa si proprietarul sustine ca masina are timbrul de mediu platit, are si act care sa dovedeasca acest lucru, fa ceti investigatii suplimentare pe la ANAF.
Exista posibilitatea ca timbrul de mediu sa fie recuperat la scurta vreme dupa emiterea hartiei respective, mai ales daca discutam despre masini pentru care s-au achitat bani grei la inscriere, 700-800-1000 de euro sau chiar mai mult. Nu mergeti pe incredere oarba in aceste cazuri pentru ca riscati sa fiti pacaliti.
[…] păcate, nu se poate înscrie în România din cauza timbrului de mediu ridicol, ajunge undeva la 1400 euro. Dacă vă mulțumiți cu ea înscrisă pe Bulgaria, e destul […]
[…] care stârnește indignare, în cele ce urmează vom discuta despre timbrul de mediu. Am scris aici un articol din care poți afla cum se calculează corect la nivel de 2016 dacă ai nevoie de așa […]
se mai plateste taxa asta? am inteles ca este ilegala …..
normal că se plătește… o fi ilegală prin alte țări, nu prin România
[…] Sunt cuvintele pe care le întâlnești în cadrul multor anunțuri de vânzare ale autoturismelor second hand pe internet… „Se poate circula în continuare cu numerele acestea”, sau cu alte cuvinte, nu se schimbă proprietarul în actele de bază, vânzarea propriu-zisă este o găinărie tipică românilor care și-au recuperat taxa auto. […]
[…] mașini vin cu mecanici la vizionare. De asemenea, nu uitați să specificați dacă taxa de mediu, timbrul de mediu, taxa de poluare este sau nu recuperată și dacă puteți oferi certificat fiscal. De fapt, ideea […]
[…] toții: vânzătorii nu sunt cinstiți și ascund defectele, statul își vrea partea lui sub forma timbrului de mediu, și așa mai departe. Dar totuși, dacă vrei să cumperi o mașină de la un proprietar român, […]